Hoe bereik je je doelgroep als non profit organisatie

Hoe bereik je een super grote groep mensen in je doelgroep als non-profit organisatie?

Als non-profit organisatie wil je een positieve impact maken. Je wilt je doelgroep bereiken, inspireren en activeren. Maar hoe doe je dat in een digitale wereld waar iedereen om aandacht vraagt?
LinkedIn biedt ongekende mogelijkheden, maar het beheren van een bedrijfspagina en het verkrijgen van voldoende bereik kan uitdagend zijn.

Side note: Veel van onderstaande uitdagingen zijn niet alleen herkenbaar voor de non-profit. Ook organisaties met een duidelijke commerciële doelstelling zullen zich erin herkennen.

Uitdagingen

Beperkt bereik en engagement

Een van de grootste uitdagingen is het verkrijgen van voldoende bereik en engagement op LinkedIn. Non-profits zul je vaak creatief moeten zijn met beschikbare middelen i.p.v. de grotere budgetten die commerciële organisaties soms hebben voor marketing.

Specifieke doelgroep bereiken

Het bereiken van de juiste doelgroep is cruciaal. Voor non-profits is het belangrijk dat hun boodschap aankomt bij mensen die betrokken willen raken, doneren of op een andere manier willen bijdragen. LinkedIn biedt targeting mogelijkheden, maar je hebt wel kennis nodig om deze optimaal te benutten.

Consistente content creatie

Regelmatig content plaatsen die relevant en boeiend is, is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het beheren van een contentkalender, het creëren van waardevolle posts en het inspelen op actuele gebeurtenissen vereist een strategische aanpak en bovenal ook een slim plan van aanpak.

Omdat jouw tijd kostbaar is en je – naast LinkedIn- ook nog genoeg andere to do’s hebt.

Wat is de meerwaarde van ook inzetten op de organisatie-profilering middels LinkedIn?

Versterken van de online profilering

Je wilt als organisatie te boek staan als betrouwbare en impactvolle organisatie. Een sterke aanwezigheid op LinkedIn draagt bij aan het vergroten van deze zichtbaarheid en geloofwaardigheid.

Verhogen van betrokkenheid

Het doel is om niet alleen een groot bereik te hebben, maar ook om echte betrokkenheid te creëren. Dit betekent dat mensen reageren op posts, deze delen en zich aanmelden voor nieuwsbrieven, bijeenkomsten en evenementen.

Meer impact creëren

Uiteindelijk wil je een grotere impact maken. Meer partners en stakeholders aan je binden. Zorgen dat bij sleutelpersonen jullie toegevoegde waarde op het netvlies staat. Een goede LinkedIn-strategie kan helpen om deze doelen te bereiken.

Gevolgen van een gebrekkige LinkedIn strategie en zichtbaarheid

Gemiste Kansen

Een zwakke LinkedIn-aanwezigheid leidt tot gemiste kansen op samenwerkingen, donaties en andere vormen van ondersteuning.

Potentiële partners en donateurs zoeken vaak online naar informatie en een gebrek aan professionele profilering kan hen afschrikken. Of ze weten gewoonweg niet van je.

Minder zichtbaarheid en invloed

Zonder een goed doordachte strategie neemt de zichtbaarheid en invloed van de organisatie af. Dit leidt ertoe dat jullie boodschap niet aankomt bij de juiste mensen, waardoor je minder impact hebt.

Verlies van vertrouwen

Een inconsistente of onprofessionele aanwezigheid op LinkedIn bouwt onvoldoende aan vertrouwen bij je doelgroep. Mensen willen zich juist verbinden aan organisaties die duidelijk en consistent communiceren.

Hoe dan wel? Tips voor een succesvolle LinkedIn strategie

Ken je doelgroep

Maak gebruik van LinkedIn’s targeting opties om je posts te richten op de juiste mensen. Analyseer de statistieken om te begrijpen welke content goed presteert en waarom.

Concreet. Maak een hele lijst van veel gestelde vragen die je doelgroep heeft. Waarover hebben ze vragen, welke problemen ervaren ze dagdagelijks, wat is hun grotere ‘opdracht’.

Voorbeeld. Ik gaf training aan JOGG regisseurs. Die bijvoorbeeld ondersteunen en faciliteren bij allerlei gezondheidsinitiatieven voor basisscholen. In de dop zit een leerkracht niet te wachten op nog meer werk. Ze zijn er om goed onderwijs te geven en niet om fruit of ontbijtjes te organiseren.

Wel ervaren ze leerlingen in de klas die minder geconcentreerd zijn, met een knorrend maagje in de klas zitten en dit heeft invloed op hun gedrag en prestaties. Daar hebben ze dus een probleem en je weet dat hun belemmering is ‘tijd’.

Besteed in je content voor bijvoorbeeld basisschool directies dus aandacht aan deze twee items i.p.v. leuren langs de deuren met ‘gratis fruit’.

Consistente en waardevolle content

Creëer een contentkalender en zorg voor regelmatige updates. Deel verhalen van impact, succesverhalen van je projecten en relevante nieuwsartikelen.

Bovenstaande lijst met vragen is dè perfecte basis om vanuit daar content te maken. In allerlei vormen en variaties.

Concreet. Maak een lijst van alle programma’s, services, diensten die jullie aanbieden. Verdeel ze over de kwartalen en maanden.

Wanneer ga je wat uitlichten in content op jullie bedrijfspagina. Dan kun je dus vooraf zorgen dat de betreffende collega (of student) zorgt dat er foto’s (of video’s) gemaakt worden, als visueel beeld.

Voorbeeld. Als je als gemeente inzet op meer groen in de wijk. Je organiseert daar bijeenkomsten voor, samenwerkingen en budget dat vrij wordt gemaakt.

Dan laat je op LinkedIn in meerdere posts zien hoe dit initiatief concreet uitpakt. Show them, don’t tell!

Welke collega’s en welke partners zijn hierbij betrokken. Zij zijn de gezichten van dit project, zorg dat zij zichtbaar zijn. En wat de toegevoegde waarde is van dit initiatief.

Van medewerker naar medemerker

Tenslotte een prachtig voorbeeld van Zichtbaar Vakmanschap + Mensenwerk is het project ‘baas van morgen’ van JINC.

Eén keer per jaar stroomt de tijdlijn van LinkedIn vol met foto’s van directeuren die voor 1 dag het stokje overdragen aan de jonge generatie.

De posts die gedeeld worden kunnen steevast rekenen op veel sympathie, steun en positieve reacties. En (ik kan natuurlijk hun cijfers niet zien) maar gegarandeerd dat die posts in de top 3 staan van best presterende berichten qua bereik.

Zo gek is dat niet.

Mensen doen het liefst zaken met mensen.
We houden van verhalen. Storytelling.

Persoonlijke posts scoren.
We zoeken – steeds meer – naar echt, authentiek, het menselijk element.

We willen ons graag identificeren met die ander die we interessant vinden.

Vol inzetten op medemerkers

Het bereik van berichten van persoonlijke profielen is dan ook vele malen beter dan het bereik van berichten afkomstig van Company pages.

Het algoritme van LinkedIn is erop ingesteld.
Verbinding tussen mensen.
Met waardevolle content.

Employee advocacy.

Of zoals ik het noem: van medewerker naar medemerker.

Mijn naam is Herma Westenberg
LinkedIn trainer voor bedrijven en organisaties | Ik help je je doelgroep beter te vinden en aan je te binden.

Vraag nu vrijblijvend de info-sheet aan van mijn Incompany training: Van medewerker naar medemerker | Zichtbaar Mensenwerk.

 

Vond je dit interessant?
Lees dan ook deze drie andere blogs.

Profieloptimalisatie: Hoe maak ik mijn profiel en dat van mijn team aantrekkelijker en vindbaar?

Het belang voor bedrijven en organisaties om online zichtbaar en vindbaar te zijn (zoals op LinkedIn) is met de jaren …

LEES MEER

Marktleider in duurzaamheid; hoe zorg je voor maximaal bereik

Jullie zijn leider in de branche wat betreft duurzaamheid. Hoe zorg je voor maximale zichtbaarheid met een onderscheidende profilering? De …

LEES MEER

LinkedIn content check. Hoe maak je meer impact bij je doelgroep?

Als ik naar je laatste 10 geplaatste LinkedIn berichten kijk wat zie ik dan? Een checklist om voor jezelf een …

LEES MEER